PIF predstave

55. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA PIF

PREDSTAVA: SLONIĆ DIŠTONIĆ

 
Gradsko kazalište lutaka Split
 
         
 
 
O predstavi:
Intonacija je raspjevana kraljevina kojom vladaju kralj Solo i kraljica Arija. Svake godine kralj i kraljica organiziraju glazbeni festival u kojem se najbolji pjevači i svirači iz cijelog svijeta natječu za prestižnu nagradu „Zlatni Akord“. Čarobnjak Mandolini je počasni član žirija i jedini u kraljevini koji ne zna pjevati ni svirati. Kada ne dobije pozivnicu za ovogodišnji festival, razljućeni čarobnjak ga odluči uništiti. Noć prije finale, njegov pomoćnik Slonić svojom specijalnom metodom cijelom carstvu ukrade ritam i sluh . Što će se dogoditi s festivalom „Zlatni Akord“,  hoće li tradicija biti uništena, a cijelo kraljevstvo bačeno u očaj, otkrit ćete u napetoj završnici ove uzbudljive i raspjevane lutkarske predstave.
 
Datum: srijeda, 21.09.2022. u 11.00 sati, Trajanje 40 minuta    
 
Lokacija: KUC Travno
Za uzrast: 3+

********************************************************************************************************************************************************************************************************************
 
PREDSTAVA: ŽIVOTINJSKE PRIČE
 
 koju je po motivima Ezopovih basni režirao Silvan Omerzu i Meta Brulec
 
 
 
    
 
 
U davna vremena, čovjek je živjeo u bliskom kontaktu sa životinjama, neke je pripitomljavao, druge je lovio, ili su lovili njega. Stoga je razumljivo da se životinje pojavljuju i u najstarijim pričama koje poznajemo. U mnogim poučnim narativima koji su preživeli do danas, životinje imaju ljudske osobine. Ove priče nazivamo basnama. 
Bile su poznate još u starom Egiptu i Indiji, a u Europi su se širile uglavnom pod uticajem antičke Grčke. Ezop, najpoznatiji pripovjedač svih vremena, navodno je živjeo u Grčkoj u petom vjeku prije nove ere. Priča se da je bio iz Frizije, da je bio rob, da je imao grbu, govornu manu i da je pogubljen u Delfima zbog bogohuljenja. Iako nema pouzdanih dokaza da je on zaista živjeo, pripisuje mu se mnoštvo različitih basni koje su opstale 2500 godina u usmenoj tradiciji.  Basne su doživjele onoliko štampanih izdanja kao malo koja druga knjiga. 
Ezopove basne su obično kratke i duhovite, jednostavnim jezikom izražavaju poučne misli iz svakodnevnog života. Svakoj basni dodaje se sažeto učenje ili moral. Ironijom i izraženom doktrinom ukazuju na greške ljudi. Ezop je oponašao indijske i grčke basne. Nikada nam se nije činilo neobičnim da životinje iz basne govore ljudskim jezikom, pa bismo ih u izvjesnom smislu mogli smatrati pretečom stripova i crtanih filmova. U doba prosvetiteljstva, basne su  postale popularani književni žanr kojim su autori željeli da uče i obrazuju čitaoce.

Datum: 22.09.2022. četvrtak,  u 11 sati 
 
Lokacija: KUC Travno
 
 

Ispiši stranicu